Betekenisvolle boeken: Liefdesbang

“En Lies, hoe gaat het nu met de liefde?” De meest irritante vraag everrrrr vind ik dat.. Hoezeer het me ook bevalt om op mezelf te wonen, het valt me soms ook wel heel zwaar. Steeds meer mensen om mij heen beginnen te settelen: relaties, samenwonen, trouwen en ja, zelfs kinderen. Alhoewel ik doordeweeks altijd vrij druk ben met werk en de weekenden meestal ook wel aardig gevuld zijn, mis ik toch steeds meer en meer iemand met wie ik m’n leven kan delen. Maar op de een of andere manier lukt het mij maar niet om die prins op het witte paard te vinden..

Laatst was ik met iemand in gesprek op Tinder en hij liet nogal duidelijk merken het apart te vinden dat ik nog geen lange relaties heb gehad. Een jaar geleden had ik me dat zeker nog heel persoonlijk aangetrokken, maar nu voelde ik niet eens de behoefte meer om dat te gaan lopen verdedigen. Toch denk ik het afgelopen jaar wel steeds meer na over waarom het mij dan niet lukt om een normale(!) leuke vent aan de haak te slaan. Soms is het moeilijk om het niet op mezelf te betrekken. Het maakt me vaak onzeker en ook wel verdrietig. Tuurlijk, ik heb ook zo m’n nukken en grillen (wie niet?!) en als kreeft zijn die vaak wat intenser: stemmingswisselingen, snel beledigd en kwetsbaar. Maar ik heb ook zeker veel te bieden in een relatie. “Lies, wat ben je zorgzaam, attent en gastvrij” zijn altijd dingen die ik standaard hoor als ik met mannen date of in een relatie zit. Passioneel, eerlijk en loyaal is een kreeft ten voeten uit, waar door mannen helaas, al dan niet bewust, flink misbruik van wordt gemaakt. Alleen al over al m’n dateleed in de afgelopen 2 jaar zou ik een heel boek vol kunnen schrijven, maar toch weerhoudt al die ellende me er niet van om dan helemaal maar te stoppen met daten. Uiteindelijk wil ik net als ieder ander toch wel een verbintenis aangaan met iemand en geloof ik nog steeds dat die iemand er ook voor mij is. We hebben elkaar alleen nog niet gevonden…

Om de dynamiek die ik met mannen heb beter te begrijpen las ik het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen. Tijdens m’n zoektocht naar meer informatie over dit onderwerp stuitte ik steeds weer opnieuw op dit boek. Voor mij aanleiding om het boek in huis te halen. Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Word je keer op keer verliefd op iemand die al een partner heeft? Of heb je juist zelf de neiging de ander op afstand te houden, net als die voor jou wil kiezen? Als je steeds opnieuw beland in dit soort situaties, herken jij misschien de dans van verlatingsangst en bindingsangst, las ik op de achterkant van het boek. Alleen al deze vier zinnetjes klonken mij zo bekend in de oren! In relaties zit ik overduidelijk bijna altijd aan de kant van verlatingsangst. En hoe typisch, maar ik weet ze altijd te vinden: die mannen met bindingsangst. Door dit boek werd me duidelijk dat dat allemaal niet zo toevallig is, maar dat het een vicieus cirkeltje is geworden. “Altijd viel ik op mannen die om welke reden dan ook niet beschikbaar bleken te zijn”, schrijft Hannah. Mijn ervaring is dat ze bijvoorbeeld ineens verliefd worden op een ander en hebben dan binnen no-time ineens wél met háár een relatie. Of de ‘eeuwige vrijgezel’ die na een tijdje leuk daten ineens weer verdwijnt en dan na een paar maanden weer opduikt, waarna dat hele cirkeltje weer opnieuw begint. Over and over again.. Ik zie het zo goed allemaal, maar uit die dynamiek van achtervolgen en weglopen stappen vind ik echt ontzettend moeilijk. Ik heb nogal moeite met loslaten, ook zo’n kenmerk van iemand met verlatingsangst..

In het boek wordt uitgebreid ingegaan op waar die verlatings- of bindingsangst door is ontstaan. Ik vond het van tevoren wat lastig om voor mezelf te bedenken waar die verlatingsangst van mij dan vandaan zou moeten komen. Maar na het lezen van deel 4.1 vielen zoveel puzzelstukjes op z’n plek! Na de bewustwording en het inzicht in m’n verlatingsangst kan ik nu naar mijn idee veel beter gaan toewerken naar het opbouwen van een gezondere relatiedynamiek. Vaak slaat de twijfel nog wel toe en vraag ik me af of ik ooit wel loskom uit deze dynamiek. Ergens geeft deze dynamiek me namelijk ook een bepaalde veiligheid, schijnveiligheid weliswaar, maar toch.. Waar ik met het boek wat moeite mee had was om er echt concrete ‘tools’ voor mezelf uit te halen. Ja oké, ik ben blijkbaar dus liefdesbang en raak keer op keer weer verstrikt in die dans van verlatings- en bindingsangst,  maar hoe kom ik daar dan precies van los?! Hannah heeft het in haar boek over het toelaten en integreren van onderdrukte gevoelens van verdriet, woede en echte aandacht schenken aan je eigen behoeften, wensen en verlangens. Klinkt heel mooi allemaal, maar het klinkt voor mij nog veel te abstract. “Zodra je zonder oordeel, met zachtheid en mededogen naar je wond kunt kijken, krijg je er meer grip op. Je kunt dan manieren en vormen zoeken die je helpen ermee om te gaan. De een schrijft gedichten over zijn wond, een ander zet hem om in muziek en weer een ander maakt er een schilderij van of schrijft er een boek over.” De manier die mij vaak altijd wel goed verder helpt is schrijven. Vandaar dan ook deze blogpost. Schrijven helpt mij om dingen op een rijtje te krijgen en verbanden te gaan zien. Misschien dat dit dus wel mijn manier is om grip te krijgen op die ‘wond’?!

Mijn uiteindelijke conclusie is dat het uiteindelijk allemaal gaat om zelfliefde. soChicken.nl heeft dit heel duidelijk en bondig omschreven vond ik zelf. Op die site is te lezen dat het bij zelfliefde gaat om:

 • jezelf helemaal accepteren zoals je bent;
 • jezelf durven te zijn;
 • je ego kleiner maken;
 • goed voor jezelf zorgen;
 • minder hard zijn voor jezelf;
 • leven met aandacht;
 • je grenzen bewaken.

Check zeker even de site als je behoefte hebt aan een uitgebreidere beschrijving! Mijn conclusie is dat het uiteindelijk allemaal begint bij zelfliefde. Als je dat echt kan: houden van jezelf, kun je je pas echt daadwerkelijk verbinden met een ander en loskomen uit die dynamiek van verbindings- en verlatingsangst.

We hoeven niet meer bang te zijn om ons bloot te geven,
ook hoeven we geen conflicten met onszelf en anderen te vrezen:
zelfs sterren botsen weleens op elkaar en juist daardoor ontstaan er weer nieuwe 🌟🌟🌟🌟🌟🌟
Dat is het leven, aldus Hannah.

En als iemand me dan toch weer eens vraagt ‘hoe het met de liefde gaat’, kan ik zeggen: “het gaat goed met mij en de liefde. Ik houd iedere dag een beetje meer van mezelf !”❤

XOXO Lisa

8 thoughts on “Betekenisvolle boeken: Liefdesbang”

 1. Mooi geschreven Lisa, inderdaad blijf zoals je bent en hou van jezelf zoals je bent. Je bent niet alleen mooi van buiten maar ook van binnen. Ook al denk je dat het te lang duurt voordat je de ware ontmoet, jouw tijd komt echt wel. En dan doe jij het BAM 👊 in een keer goed . 😘

 2. WoW lisa prachtig omschreven en zo herkenbaar. Ik denk dat veel mensen hier iets aan kunnen hebben. Met jou komt het zeker goed, daar ben ik van overtuigd . Blijf zoals je bent , verlies je open- en puurheid niet dan zal het zeker goed komen. Je gaat iedere keer de confrontatie met jezelf aan en dat is zo knap. Respect hoor meis. Dikke kus en knuffel

 3. Lieve Lisa ,dit begin klinkt bijna als een rubriek in de Margriet.
  Het moeilijkste in het leven is om te ontdekken wie je bent en wat je wilt,er
  zijn mensen die er een leven lang over doen en het dan nog niet weten.
  Het feit dat je er over na denkt geeft mij de zekerheid dat je er ooit achter
  zult komen.
  En stel dat het niet zo is,de zoektocht er na toe is net zo interessant en geeft
  het leven kleur en inhoudt.
  Bovendien prins op een wit paard wat zwaar overschat ,want geluk is wie je bent.

  1. Hoi Henk,

   Wat leuk om een reactie van jou hier te lezen. Wel heel bijzonder!
   Wat een mooie woorden en zo waar! Ik geloof ook zeker niet in zoiets als de prins op het witte paard, maar wel dat er iemand ergens hier is met wie ik mijn leven kan delen en het leuk en fijn kan hebben. Voor nu voelt dat echter als iets wat nog ver ver weg is. Maar inderdaad, geluk is wie je bent en tot die tijd lekker genieten van al het moois dat het vrijgezellenleven met zich mee brengt ☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees