Mijn lief(de)

Love is in the airrrrr! Jahaaa, aanstaande zondag is het Valentijnsdag! Normaal is dat voor mij zo’n dag als alle andere dagen, een dag die ik niet bijzonderder vind dan anders. Eerlijk gezegd gaf ik nooit zoveel om die dag. Commercieel gedoe vond ik het maar. En daarnaast had ik de afgelopen jaren op Valentijnsdag ook geen relatie, dus had het voor mij al helemaal geen enkele betekenis. Dit jaar is dat echter anders, want nu is er wel degelijk een liefde in m’n leven. Een hele lieve liefde, een bijzondere liefde en eigenlijk ook best een hele maffe liefde hihi. En nu Valentijnsdag nadert is onze maffe relatie wel iets waar ik even extra bij stil sta.

Mark en ik hebben namelijk weinig gemeen. We zijn op een heel ander soort manier opgevoed, de manier van omgang met onze ouders verschilt ook veel van elkaar. De vrienden die hij heeft lijken in niks op mijn vriendinnen. Hij heeft een grote vrienden- en kennissenkring, ik een klein maar heel intiem groepje vriendinnen en kennissen. Ik ben het stadse meisje met de ‘rollende r’, hij de boerenjongen inclusief West-Fries ‘boerendialect’. Hij is al jong gaan werken en aan de slag gegaan als zzp-er, terwijl ik toen net begon met studeren na een tussenjaar om te ontdekken wat ik nu eigenlijk precies wilde gaan doen. Hij heeft al hele concrete toekomstplannen, terwijl ik daar nu heel voorzichtig pas een beetje mee begin. Ik ben een prater, wil overal eindeloos over praten, terwijl Mark aan 3 woorden genoeg heeft. Ik hou ervan om bezig te zijn met de laatste mode en regelmatig nieuwe kleding te kopen, Mark heeft niet eens een kledingkast en de kleding die hij heeft moet vooral functioneel zijn. Mark plant per uur vooruit en leeft heel erg in het nu, van moment naar moment, terwijl ik het liefst al afspraken voor over een paar dagen of langer wil inplannen en vaak al 10 stappen vooruit denk. Oh en hij is ook nog eens ietsiepietsie kleiner dan ik ben, iets wat ik altijd not-done vond: een man hoort naar mijn mening langer dan z’n vriendin/partner/vrouw/whatever te zijn. Nee…. in niks lijken we op elkaar en juist om al die tegenstellingen is het vorig jaar al eens stuk gelopen, maar steeds bleven we elkaar weer opzoeken. Nu na lange tijd zie ik in dat we door die verschillen juist een mooie aanvulling zijn op elkaars leven. We hebben elkaar van beide kanten zoveel te bieden en blijven elkaar daardoor ook continu verrassen!

Helaas is het ons niet vorig jaar niet gelukt om er vol voor te gaan samen. Gek op elkaar waren we zeker wel en het verdriet was van beiden kanten groot toen we besloten er mee te stoppen. Het was te vroeg, niet het goede moment zeiden we toen. Maar nu weet ik dat het perfecte moment niet bestaat, dat perfectie überhaupt niet bestaat, alhoewel ik dat soms iets te vaak wel zou willen… Als ik kijk naar mezelf weet ik dat ik de lat altijd ontzettend hoog leg voor mezelf. Ik ben een ontzettende streber en ja, dus ontzettend perfectionistisch: alleen het beste is goed genoeg. Dit jaar liep ik daar bijvoorbeeld ontzettend tegenaan met de banenzoektocht. Niks was leuk genoeg, goed genoeg, uitdagend genoeg. Bij alle banen kon ik wel minkanten bedenken. Beetje bij beetje leer ik dat er aan alles en iedereen mindere kanten zijn te vinden en dat is maar goed ook. Perfectie zou toch ook ontzettend saai zijn. Nu besef ik me ook dat dat continue streven wordt veroorzaakt door iets heel anders, namelijk willen voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Deze week las ik in het boek van Brene Brown: De moed van imperfectie: “Als we liefde willen ontvangen en erbij willen horen moeten we ervan overtuigd zijn dat we het waard zijn liefde te ontvangen en erbij te horen. Een goed gevoel van eigenwaarde is dus essentieel. Wanneer je echter voortdurend bezig bent om weg te lopen voor die aspecten van je leven die niet passen bij wie je denkt te moeten zijn, dan blijf je een buitenstaander in je eigen verhaal en heb je het gevoel dat je je constant moet bewijzen. Dat goede gevoel van eigenwaarde probeer je dan bij anderen vandaan te halen door voortdurend te presteren, te perfectioneren en te plezieren. Vaak hebben we onbewust een lange lijst met voorwaarden voor onszelf opgesteld.” Hier was ik ook continu mee bezig in mijn relatie met Mark. Als ik me maar goed genoeg aanpas aan zijn behoeften/wensen en zijn leven, dan gaat het ons wel lukken dacht ik.
Ik ben pas goed genoeg als… ik niet te veel praat en door vraag
Ik ben pas goed genoeg als… ik niet al een week vooruit probeer te plannen
Ik ben pas goed genoeg als… ik hem niet bel maar wacht tot hij mij belt
Ik ben pas goed genoeg als… ik meer zou zijn als de vrouwen uit zijn omgeving
Ik ben pas goed genoeg als… ik een rijbewijs heb
Ik ben pas goed genoeg als… ik een vaste baan heb
Ik ben dus eigenlijk pas goed genoeg als… ik ben zoals ik denk dat ik moet zijn volgens hem.
Maar juist omdat ik zo bezig was om me aan te passen aan het leven van Mark ging ik totaal voorbij aan mezelf. Ik was mezelf niet meer en gaf niet toe aan mijn behoeften en wensen in de relatie en dat hield ik ook niet lang vol. Ruzie op ruzie en uitbarsting op uitbarsting. Omdat ik me in allerlei bochten wrong om te voldoen aan de verwachtingen van Mark. Verwachtingen die ik zelf creerde in m’n hoofd, want hij vroeg helemaal niet om die aanpassingen. Hannah Cuppen zegt in haar boek Liefdesbang dat het, om je eigen leven te kunnen leiden, nodig is dat je stopt met altijd maar willen voldoen aan de verwachtingen en eisen van anderen. Je hoeft niemands gaten te dichten, andermans wonden hoef je niet te helen en je kunt het gemis van een ander niet wegnemen. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn. Het feit dat je er bent is genoeg. Helaas kon Mark mij dat gevoel toendertijd niet geven. Hij zag me niet staan op de manier zoals ik wilde dat hij me zag staan.

Lange tijd heb ik me afgevraagd hoe het komt dat we zo gek waren op elkaar maar het toch niet voor elkaar kregen. Deze week vielen ineens alle puzzelstukjes op z’n plaats. Mark heeft het drukker dan ooit en we zien en spreken elkaar heel weing. Maar het is goed en voelt goed van beide kanten. Ik voel me niet onzeker meer in de relatie en heb niet het gevoel dat ik continu heel hard aan alle touwtjes moet trekken om ons staande te houden. Volgens Brene Brown praten we zelden over wat de liefde inhoudt en hoe dat werkt. En zo simpel is het: dat doen wij dus nu wel! We praten nu echt met elkaar, spreken onze behoeften en wensen uit en daardoor ontstaat er begrip voor elkaar en leren we elkaars ‘wereldje’ steeds wat beter kennen. “Als we met hart en ziel willen leven en liefhebben, en als we de wereld tegemoet willen treden vanuit een goed gevoel van eigenwaarde, dan moeten we praten over de dingen die ons daarbij in de weg staan, met name over schaamte, angst en kwetsbaarheid”, aldus Brene. Soms vind ik het heel lastig dat we elkaar zo weinig zien, Nu spreek ik dat uit, zonder verwijtend te zijn naar hem toe. Ik durf me heel kwetsbaar naar hem op te stellen en andersom gebeurt dat ook steeds meer. Mark heeft soms wat moeite zich open te stellen voor me, dingen te delen, maar sinds hij dat doet is er rust bij mij en daardoor ook in onze relatie. Juist door openheid te geven over wat er speelt in zijn leven heb ik zoveel meer begrip en geduld gekregen voor zijn gedrag/handelen en manier van communiceren. We staan nog aan het begin, wat de toekomst zal brengen weet ik niet en probeer ik nu ook los te laten. Net als Mark probeer ik wat minder ver vooruit te plannen en te denken: we zien wel. Maar wat ik stiekem wel al steeds vaker voor me zie is een mooie toekomst… met Mark <3

Dus ja, zondag Valentijnsdag. De dag dat ik m’n hardwerkende lief even extra in de watten leg. Gewoon omdat hij dat verdiend, om hoe hij is. Mijn maffe, bijzondere Valentijn, ik lief jou <3

PicsArt_02-11-07.13.39

2 thoughts on “Mijn lief(de)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees