Mijn streven naar groener leven

Zoals je weet woon ik nu sinds een paar maandjes op mezelf. Iets waar ik al lang van droomde en dan nu eindelijk mogelijk was. Van m’n ouders, vooral m’n mams, kreeg ik met de paplepel ingegoten om met respect met dier, natuur en milieu om te gaan. Nu ik op mezelf woon merk ik dat ik daar ook zonder de aanwezigheid van m’n moeder mee door blijf gaan en steeds belangrijker ga vinden. Veel dingen die ik voor mijn tiny huisje heb aangeschaft of doe zijn niet alleen goed voor dier, natuur en milieu, maar besparen me ook geld. Het zal niet gaan om tientallen euro’s, maar hè alle kleine beetje helpen, toch?!😉 Een win-win-situatie dus!

  • Zo heb ik bijvoorbeeld geen auto en ga ik vrijwel altijd op m’n fietsie naar werk. Ja zelfs als het regent, diehard hè😌💪Ik merk dat ik steeds minder reis met het openbaar vervoer sinds ik in Amsterdam woon. Hiermee bespaar ik zeker zo’n €50-, tot €60-, iedere maand. En ik draag tegelijkertijd mijn steentje bij aan het milieu, BAM!
  • Eén van de eerste dingen die ik kocht toen ik hier in Amsterdam ging wonen waren oplaadbare batterijen. Ik heb veel apparaten die op batterijen werken (denk aan m’n lightbox, flipklok, cottonballs en lampjes onder m’n aanrechtkastjes). Al die batterijen die er doorheen gingen in korte tijd… zo zonde en onnodig! Ik kwam al snel op het besluit om over te stappen op oplaadbare batterijen. In verhouding betaal je ook veel minder voor je stroom om deze af en toe weer eens op te laden in plaats van weer steeds nieuwe aan te schaffen. Mocht je toch gebruik willen blijven maken van de gewone batterijen, dan adviseer ik je wel ze in te leveren bij een inleverpunt, zodat ze gerecycled kunnen worden. En extra leuk: als je 10 batterijen in een zakje inlevert met je naam en adres erop maak je kans op een reischeque!
  • Verder heb ik al van jongs af aan al een gekke, maar wel milieubewuste papiertic. Alle papieren en enveloppen die mensen normaal gesproken weggooien, bewaar ik als die nog enigszins beschrijfbaar zijn. Deze scheur ik dan in stukjes en kan ik dan gebruiken als kladpapier. Toen ik ging verhuizen kwam ik echt een hele doos vol papier tegen wat ik in de loop der jaren allemaal had bewaard als kladpapier. Ja, ik hou van schrijven en lijstjes maken, maar zelfs ík kon daar niet tegenaan schrijven hahaha!!😂 Het papier dat trouwens echt op is, gooi ik vervolgens in de papierbak. Van huis uit ben ik ook gewend om plastic afval te scheiden. Helaas geen plastic bak voor de deur zoals bij m’n ouders, dus om de paar dagen neem ik een zak mee in m’n fietstas om deze vervolgens in de Plastic Heroes bak om de hoek van m’n werk te gooien. Ik lees nu trouwens dat je gratis zakken kunt ophalen om je plastic in te verzamelen. Dat ga ik deze week maar eens doen, aangezien ik nu vrijwel nooit meer plastic zakjes in huis heb. Want als ik ga winkelen heb ik tegenwoordig m’n eigen tassie mee (ja zoooo milieubewust hè😆).

  • Verder ga ik heel bewust met voeding om. Eten weggooien kan ik bijvoorbeeld niet. Zo koop ik nooit voor een hele week al alles in huis voor het avondeten, omdat ik vaak spontaan buiten de deur eet en ik dan dus eten zou moeten weg gooien. Ik bekijk het meer per 2/ 3 dagen. Eten wat ik overhoud na het koken vries ik in, waardoor ik in de week erna weer bespaar op een maaltijd! Verder las ik dat het goed is om bevroren producten te laten ontdooien in de koelkast. Het duurt iets langer voordat het is ontdooit, maar de koelkast verbruikt op deze manier minder energie en het is ook gezonder!
  • Helemaal vegetarisch leven kan ik (nog) niet, maar wat betreft avondeten eet ik meer niet dan wel vlees. Ik heb van jongs af aan die behoefte al nooit echt gehad en als dochter van een veganist weet ik dat er ook genoeg lekkere alternatieven zijn. Ik merk dat ik 9 van de 10 keer geen stukje vlees, schnitzel, gehakt of wat dan ook mee neem als ik boodschappen doe. Een biefstuk of iets zal ik sowieso al nooit mee nemen uit mezelf. Spastische darmen en dat soort taai vlees zijn niet zo’n prettige combinatie.. En laat vlees nu net best aan de prijs en al helemáál niet goed zijn voor het milieu..
  • Schoonmaken… Nooit eerder heb ik me verdiept in al die schoonmaakspulletjes, maar jak.. wat een troep zit daar allemaal in. Tegenwoordig maak ik dan ook schoon met de schoonmaakproducten van Attitude. Deze zijn te koop bij Blokker. Hier bespaar ik zeker geen geld op, maar dan heb je wel een biologisch verantwoord schoonmaakmiddel die geen schade toebrengt aan het milieu én – ja echt – goed schoonmaakt! Voor meer info check dan eens deze blog!

  • Verder heb ik een kaarsentic. Ik heb nooit zoveel licht aan in huis, heerlijk vind ik dat. Daarentegen heb ik altijd wel veeeeeel kaarsjes aan. Probleem is dat ik nu veel geld kwijt ben aan kaarsen en waxinelichtjes en ook die irritante kaarsenaanstekers, want op de een of andere manier gaan die bij mij altijd binnen no time kapot (dat ik het leuk vind om met diezelfde kaarsenaansteker met kaarsvet te kliederen zal daar ongetwijfeld aan bijdragen, jep guilty..😇). Nu las ik dus na wat research dat die goedkope kaarsen die ik alijd koop helemaal niet zo gezond zijn. Deze kaarsen zijn gemaakt van paraffine waar bij verbranding slechte, giftige stoffen vrijkomen. Nu heb je een mooi alternatief daarvoor zoals bijenwas kaarsen. Deze gaan ook langer mee, maar alsnog vind ik die krengen echt duur! Nu zag ik op de site van Leeff wel een leuk alternatief. Kaarsen die je niet opbrandt, maar waar je gewoon een waxinelichtje in stopt. Deze kaarsen hebben het uiterlijk van een echte kaars en hier bespaar je op den duur veel geld mee. Deze kaars lijkt echter zo op een echte kaars doordat deze van paraffine zijn gemaakt (minpunt) én je stopt er een waxinelichtje in. Daar wil ik juist ook vanaf omdat je iedere keer al die aluminiumcupjes de prullenbak in kan gooien. Wat ik ook weer ontzettend zonde vind. Nu heb je daar ook wel alternatieven voor zonder die aluminiumcupjes, maar ja dan ook dan weer een stuk prijziger.. Wel zag ik op greenjump.nl een goedkoper alternatief: theelichtjes van ecowas. Hmm, ik ben er nog niet over uit. Heb jij nog tips?

  • Verder heb ik nog een laatste tip van flip die ik graag met jullie deel, omdat ik daar echt vaak enthousiaste reacties op krijg: de Boc’n’roll boterhamzakjes, onder andere ook weer te koop bij greenjump.nl. Een mooi alternatief voor de boterhamzakjes! In deze sandwichbag past veel in, het brood blijft lekker vers en het zakje is gemakkelijk weer te reinigen en dus uitermate geschikt voor hergebruik. Oh ja en als het zakje leeg is vouw je ‘m gewoon op in je tas. Bye bye boterhamzakjes!

Tot slot: heb jij de test al gedaan? Ik dacht dat ik al vrij goed bezig was, maar nog veel werk aan de winkel dus! *schaam schaam*. Hoe groot is jouw voetafdruk? Test het hier!

 

Fijne dag vandaag!

XOXO Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees