Op zoek naar mezelf – wie ben ik en wat wil ik?

Ik ben ik, maar wie ben ik eigenlijk? De persoon die ik eigenlijk het beste zou moeten kennen, ken ik eigenlijk helemaal niet zo goed. Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat zijn mijn hobby’s? Ben ik creatief? Een tijd geleden werden deze drie vragen tijdens een workshop op de carrièrebeurs gesteld. Uiteraard wist ik wel wat dingen te benoemen, maar hoe weet ik dat ik dat ben? Dat die dingen mij vormen tot de persoon die ik ben? Waarom zijn die kwaliteiten mij?

Begin 2014 ben ik er al eens mee aan de slag gegaan: ik schafte een werkboek van &talent aan en ging aan de slag met het ontdekken van mijn talenten. Ik omschreef mezelf als leergierig, zorgvuldig, gestructureerd, zelfredzaam, verantwoordelijk, schrijf- en taalvaardig, verantwoordelijk, reflectief en een denker.
Uit dat werkboek kwam naar voren dat mijn favoriete inspiratiedomein kennis is: ik ben nieuwsgierig en onderzoekend. Nieuws, achtergronden, literatuur en weetjes zijn dingen waar ik altijd erg in geïnteresseerd ben. Ik wil altijd meer weten en dingen bijleren. Mijn basishouding is denken: ik reflecteer veel, ben een nadenkend persoon. Het benaderen van situaties doe ik zakelijk: ik ben serieus, gericht op de inhoud, daadkrachtig en houd van goede voorbereidingen. Het oplossen van problemen doe ik doordacht en weloverwogen en omgaan met anderen doe ik door me te onderscheiden. Ik stel me graag onafhankelijk op, ga graag mijn eigen gang en ben eigengereid. Ik kan soms daardoor wel een veeleisend persoon zijn.

Toen ik dit alles zo las dacht ik: ja dit ben ik helemaal! Nu weet ik wie ik ben! En ik had inderdaad meer inzicht gekregen in mijn kwaliteiten. Maar de volgende stap bleef uit. Het werkboek belandde in de kast en kwam er niet meer uit. Totdat ik de workshop LEF volgde van Twee verschillende sokken. Het zette me aan het denken: ik weet waar mijn kwaliteiten liggen, maar toch weet ik niet wat ik nu wil. De allergrootste vraag die me momenteel bezig houdt is: wat wil ik op werkgebied? Wat voor werk zie ik mezelf doen? Ik weet zo goed welk werk ik NIET zou willen doen, maar wat wil ik dan WEL?

Begin 2014 ben ik al gestart met ‘dé zoektocht naar mezelf’. Naast de aanschaf van dat werkboek nam ik ontslag bij mijn baan op en besloot eindelijk dat vrijwilligerswerk in Ecuador te doen wat ik al zo lang wilde. In die baan kon ik niet mezelf zijn, ik liep vast en was ontevreden. Na mijn terugkeer in Nederland verviel ik helaas weer in mijn oude patroon en zocht ik de ‘veiligheid’ weer op. Ik vond een nieuwe baan in dezelfde sector en vanaf dag 1 wist ik al dat ik niet de juiste keuze voor mezelf had genomen, dat ik weer opnieuw zou vastlopen. Al snel realiseerde ik me dat dit vluchtgedrag was, om maar niet stil te hoeven staan bij wat ik nu echt wil, bang om mezelf in het diepe te gooien. Eind oktober 2014 durfde ik toch weer de stap te zetten om ook deze baan op te zeggen. Vanaf 1 januari 2015 ben ik werkloos, heb ik geen baan meer. Ik had verwacht dat ik optimaal zou kunnen genieten en er van alles op m’n pad zou komen. Natuurlijk was het allemaal niet zo mooi en veel te rooskleurig gedacht. Het is geen makkelijke periode geweest. Het ging gepaard met de nodige ups en downs, maar diep van binnen weet ik dat dit goed voor me is en dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Vanaf die tijd heb ik besloten me bezig te houden met de 4 pijlers die werden behandeld tijdens de workshop LEF:
1. Wees jezelf -> benut je kwaliteiten en bouw deze verder uit
2. Vergroot je invloed-> tijdens de workshop werden de twee cirkels behandeld: de cirkels van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Op de cirkel van betrokkenheid heb je geen invloed. Dit overkomt je, bijvoorbeeld een regenbui. De cirkel van invloed bepaald hoe je daarmee omgaat: word je chagrijnig van deze regenbui en laat je hier je humeur door verpesten of denk je: het is niet anders?
3. Boor je creativiteit aan -> iedereen is creatief. Helaas zijn je hersenen gemaakt om patronen te maken. Probeer deze te doorbreken. Je perspectief bepaald wat je ziet. Geef op de vraag wie minister-president van Nederland is niet serieus antwoord maar zeg eens iets heel anders, zoals ‘aardbei’
4. Gewoon doen. Vraag hulp en… DURF!

Graag neem ik jullie met behulp van mijn blogs mee in de zoektocht naar mezelf en de ‘perfecte’ baan en ook deel ik graag verhalen over onderwerpen die mij interesseren. Ben je geïnteresseerd om vaker mijn blogs te gaan lezen, abonneer je dan vooral op mijn blog! 😀

Ciao!

XOXO Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees