Toeval bestaat niet

Toeval bestaat niet. Of anders gezegd: ik geloof daar niet in. Ik geloof dat alles met een bepaalde reden gebeurt. Laatst had ik ergens een sollicitatie voor een functie die uiteindelijk totaal niet bij mij paste. Je kunt denken: zonde van al m’n tijd die ik er in heb gestoken met een motivatie schrijven, assessment maken en sollicitatiegesprek voeren, maar zo kwam ik er juist wel achter dat ik niet geïnteresseerd ben in een commerciële functie. Wat ik echter nog veel waardevoller vond van die ervaring/gebeurtenis is dat ik Sebastiaan Herkemij ontmoette. Hij bleek een boek te hebben geschreven: de DC-CODE. En dat kan écht GEEN toeval zijn: in zijn boek omschrijft hij wat er voor nodig is om je droomcarrière te bereiken! Hoe bijzonder dat hij ‘zomaar’ op mijn pad kwam! Graag vertel ik je hier wat meer over… In grote lijnen dan… Verder raad ik je aan om vooral echt zelf het boek te gaan lezen. Want het is zo’n inspirerend, enthousiast en raak boek. Het las als een trein!

“Je hart is krachtig. Veel krachtiger dan je hersenen. We hebben ons helaas alleen aangeleerd daar niet meer naar te luisteren. Het kan je echter enorm blij en gelukkig maken, maar het is niet altijd makkelijk en je moet bereid zijn de moeilijke momenten te accepteren” schrijft Sebastiaan aan het begin van zijn boek. “Ik heb te veel mensen gezien die iets deden wat ze niet leuk vonden. Mensen die een rotbaan accepteren en niets doen om daar wat aan te veranderen”. De ‘Bouwers’ (de 60 droomcarrière experts die hij heeft geïnterviewd voor dit boek) doen dat niet. Zij hebben allemaal hun hart gevolgd en hun angsten en uitdagingen overwonnen. “Het grootste gedeelte van je leven ben je met je carrière bezig. Je carrière heeft dus een grote impact op je leven. Hoe is dat dan, als je iets doet wat je niet leuk vind? Het grootste gedeelte van je leven besteed je dus hieraan.” Ik heb mijn hart gevolgd door te stoppen met mijn baan, net zoals Sebastiaan dat deed en vervolgens een jaar op wereldreis ging. Ook toen hij dit boek schreef heeft hij een tijdje niet gewerkt. Regelmatig vroeg hij zich af waarom hij dat deed. “Kan ik niet gewoon een baan nemen? Dan weet ik wat ik elke maand verdien en hoef ik me niet druk te maken.” Ook dit spookt regelmatig door mijn hoofd, maar dan kan ik het altijd goed relativeren voor mezelf: ik heb mijn hart gevolgd en kijk hoever ik al ben, hoe goed ik mezelf heb leren kennen en vooral accepteren en wat een prachtige en bijzondere mensen ik tijdens ‘mijn reis’ heb leren kennen. En bovenal: alle lieve mensen om mij heen die mij hierin onvoorwaardelijk steunen! Als ik het over zou doen, zou ik het zo weer doen. Ik voel dat ik klaar ben voor de volgende stap. De stap naar mijn droomcarrière. En ik ben me nu meer dan ooit bewust dan ooit dat ik dat geheel zelf in de hand heb en naar mijn hand kan zetten! “Elke droom is mogelijk voor wie de moed heeft hier trouw aan te blijven” (Walt Disney uit ‘de DC-CODE).

In ‘de DC-CODE’ omschrijft Sebastiaan de zeven elementen van een droomcarrière en de 10 sleutels die nodig zijn om tot die droomcarrière te komen. De 7 elementen zijn volgens Sebastiaan:

 1. Passie: verliefd zijn op je vak
 2. Werk dat bij je past en waar je je talenten bij in kunt zetten
 3. Doen wat je leuk vind: spreekt voor zich denk ik zo 😉
 4. Bijdragen aan een betere wereld: generatie Y (geboren tussen 1981 en 1993 en dus ‘mijn’ generatie) vind zingeving en aan mensen en het milieu bijdragen belangrijker dan veel geld verdienen
 5. Energie opwekkend: zoek uit wat je energie geeft
 6. Constant And Never- ending Improvement (CANI): jezelf blijven ontwikkelen en verbeteren en open staan voor groei
 7. Geld: hoe meer waarde je levert, hoe meer geld je verdient

Vervolgens gaat Sebastiaan in op de 10 sleutels:

 1. Bepaal je waarom: je moet weten waarom je voor een bepaald doel gaat. Jouw ‘waarom’ is 80% van de reden waarom je slaagt. Het hoe en het wanneer is met 20 % veel minder belangrijk.
 2. Het begint bij jezelf: worden wie je bent. Je innerlijke wereld bepaald je uiterlijke wereld. Je bent zelf het startpunt. Doe dingen die bij jouw authentieke zelf horen en niet bij de regels en verwachtingen van anderen.
 3. Mindset is alles: in een eerdere blogpost had ik het hier ook al over. Mindset is geloven in jezelf, in wie je bent en wie je wilt zijn en wat je kunt bereiken. Geloven in de mogelijkheden tot groei in plaats van accepteren dat het nu eenmaal zo is. Hier hoort een bepaalde manier van kijken, denken en de daarbij behorende overtuigingen bij. Het is belangrijk om je te begeven in nieuwe omgevingen, met andere mensen en dingen die je nog nooit gedaan hebt. Dan leer je anders kijken en daar ga je van groeien.
 4. Word wie je bent: blijf authentiek. Zoek uit wat je drijfveren zijn, ga uitdagingen en angsten aan en gebruik je talenten/kracht. Obstakels horen erbij. Bedenk goed: alles wat je wilt ligt buiten je comfortzone, anders had je het al te pakken. Je moet er dus een stap voor zetten en je wereld vergroten. Ga je angst aan en stap die BERG op!
 5. Creëer je droomcarrière omgeving: ondersteuning hierbij is essentieel. Met elkaar kun je doelen behalen en groeien naar een hoger niveau. Wees alert op droomkapers. Dit zijn mensen die een rem zijn op je droom. Ze lachten je hierom bijvoorbeeld uit of ondermijnen je zelfvertrouwen of ze maken je ambities belachelijk. Vaak doen ze dit niet eens bewust. Je houdt hen bijvoorbeeld een spiegel voor of ze zijn bang dat ze je kwijt raken als je succes hebt. Het kan echter ook goed bedoeld zijn omdat ze je willen behoeden voor teleurstellingen en tegenslagen. Bedenk goed met welke mensen je om wil gaan. Je hebt vrienden nodig die je falen waarderen en je volledig accepteren hoe je bent. Sebastiaan: “Over vijf jaar is je inkomen het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat.”
 6. Neem je verantwoordelijkheid: durf je kwetsbaar op te stellen. “Als jij iemand of een situatie de schuld geeft geef jij eigenlijk je macht en kracht weg. Je geeft je over aan je lot, alsof jij er niets meer aan kunt doen”. Neem verantwoordelijkheid voor je leven en kies elke dag opnieuw waar je voor wilt gaan. Hier gaat het over inzicht in jezelf en in je sterke en minder sterke punten. Het is goed om je emoties te voelen en te accepteren. Gebruik deze in je voordeel.
 7. Draag iets bij aan de wereld: zie het beste in de mensen. Haal het beste in mensen naar boven. Zet ze in hun kracht in plaats van ze af te branden. “De zin van het leven is om je speciale gave te ontdekken. Het doel van het leven is om je gift met de wereld te delen” (Pablo Picasso uit ‘de DC-CODE).
 8. Durf fouten te maken: dit hoort bij het leven. Onderneem actie, test je ideeën uit en evalueer je acties. Navigeer naar je doel en stuur deze bij indien nodig. Ken jezelf. Ik heb zelf vaak een soort van afkeer gehad tegen het begrip ‘fouten maken’, omdat ik dat zo’n negatief begrip vind terwijl je daar juist ook zoveel positieve dingen uit kunt halen. Sebastiaan verwoord dit heel mooi in zijn boek: “Alleen als we (achteraf) reflecteren, kunnen we bepalen dat het wellicht niet de beste beslissing was, op dat moment. Daarom kunnen we alleen iets labelen als ‘een fout’ als we terugkijken. We maken onze beslissing gebaseerd op onze bewustzijnsstaat op dat moment. We kunnen alleen zeggen dat iets ‘goed’ of ’fout’ is, als onze bewustzijnsstaat verandert. Iedereen doet wat denkt dat goed is op dat moment. We zijn geconditioneerd om dingen te labelen als goed of slecht. Maar helpt dit je verder? Beter kun je kijken naar of iets in je voordeel werkt of dat het schadelijk is voor je. Juist door fouten te maken weet je of iets in je voordeel werkt of dat het schadelijk is voor je”. Ik ervaarde hierbij dezelfde problemen als Sebastiaan: die fouten niet durven te maken door mijn perfectionisme. Doordat ik mezelf niet toestond om fouten te maken, leerde ik minder. “Het is wel eens goed om een keer te vallen, dan moet je weer opstaan. Als we als kind nooit vielen, dan hadden we als kind ook nooit leren staan. Je moet soms onderuit gaan, dan weet je hoe het is om de weg naar boven weer te vinden”. Falen kan groei dus juist dienen. Experimenteer hiermee en neem risico’s!
 9. Doe wat je leuk vind: hierbij gaat het weer om je passie. Dit is energieopwekkend. Hierbij gaat het om de flow: je werk met zoveel plezier en passie doen dat je de tijd vergeet. Alles gaat dan ook gemakkelijker. Ga na wat je echt leuk vind, waar je energie van krijgt en waarom je dit graag wilt. Sebastiaan: “Creëer een speeltuin van je leven, door meer tijd te maken voor leuke dingen. “
 10. Stel een begin- en eindpunt vast: zet je stip aan de horizon en maak kleine stapjes. Je richting bepalen is heel belangrijk, anders bereik je de stip aan de horizon nooit. Hou voor ogen dat deze stip ook kan veranderen. De reis is belangrijker dan de bestemming. Daarom is het belangrijk om tussentijds te evalueren. Wees flexibel en laat de tijd en ‘de HOE’ los. Het is belangrijk om actie te blijven nemen, want je bent er nooit. Er is altijd weer een doel. Als je in de buurt bent van het waarmaken van je doel, dan wordt je ambitie weer groter. Dat is iets wat wij als mens nodig hebben, een continu ergens naartoe streven. Hierdoor blijf je jezelf continu ontwikkelen. Incasseer tegenslagen, hier groei je van. “Je kunt niet hetzelfde genieten van de mooie momenten zonder de moeilijk momenten”(‘de DC-CODE).

Natuurlijk zijn de sleutels uiteindelijk geen garantie voor succes, dat heb je namelijk allemaal zelf in de hand. Maar dat is uiteindelijk met alles zo. Sebastiaan: “niets heeft betekenis, behalve de betekenis die jij eraan geeft. En uiteindelijk wat je ermee doet. Als je niet tevreden bent met waar je nu bent in je carrière, zul jij iets moeten veranderen”. Ik kan nog veel, heel veel , schrijven over dit boek, maar eigenlijk raad ik je aan om gewoon zelf het boek te gaan lezen als je toe bent aan een volgende stap. Wist je dat 40-45% van je geluk beïnvloedbaar is, dus veel ruimte om te groeien?! Uiteindelijk is de beste investering de investering in jezelf. Hierin ga ik dus ook m’n laatste stap zetten. Ik begon dit jaar met Mindfulness op een prachtlocatie in het Vondelpark. Op diezelfde locatie start ik morgen met het programma ‘Leef je Droom’ van GezondGelukkig. Kan geen toeval zijn toch?!

XOXO Lisa

deDC-CODE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees