Un beso de Madrid (vervolg)

Hola!

“Je weet niet wat genoeg is totdat je weet wat meer dan genoeg is.” Inmiddels ben ik, geheel niet volgens planning, alweer een week in Nederland. Ik had mooie voornemens voor mezelf gemaakt toen mijn zomervakantie van start ging: alleen reizen door Spanje voor ongeveer een maand, Spaanse lessen volgen en voor de rest zou ik wel zien wat er op m’n pad zou komen. Ik kan heel goed ‘alleen zijn’ dus ik had nooit voor mogelijk gehouden dat dat juist de grootste en moeilijkste uitdaging zou worden. Ik zag het als een soort falen, om na anderhalve week al ‘op te geven’, terug te gaan naar Nederland en het voor gezien te houden. “Wat een opgever ben je Lies” zei ik tegen mezelf.. Maar naast alle mooie dingen die ik heb gezien en meegemaakt en alle lieve mensen die ik heb ontmoet, vond ik het zwaar en was ik vaak verdrietig. Vooral het laatste weekend heb ik veel gehuild. Voor wie doe ik dit eigenlijk? bedacht ik me. Aan wie moet ik bewijzen dat ik dit kan? Nieuwe plekken ontdekken en zien is zo bijzonder, juist ook als je dat op zo’n moment samen met iemand kan doen en dan jaaaaren later nog eens kan zeggen: “Weet je nog.. toen in Madrid (..)?!” Hapiness is only real when shared schreef Jessica onder een Facebookpost die ik deelde bij terugkomst. En tjaa.. do I need to say more?!

Genoeg… die maandagavond besloot ik dat het genoeg was voor mij. Nu bijna een week later weet ik dat terug gaan naar Nederland voor dat moment de juiste beslissing was. Maar de drang om terug te gaan is en blijft heel sterk. Ik voel dat ik nog niet klaar was in Spanje. Daar, in Spanje ben ik verliefd geworden… verliefd op het land, de taal, de stad Madrid en tjaa.. ook op een hele mooie, bijzondere en lieve man.. Noem het impulsief en ondoordacht allemaal, maar uiteindelijk brengt het me altijd wel op mooie plekken en bij bijzondere mensen en heb ik zeker geen spijt dat ik het heb gedaan zoals ik het heb gedaan. Ik probeer daarin altijd mijn gevoel te volgen en m’n gevoel laat me daarbij gelukkig nooit in de steek. En: als het pad mooi is, waarom zou je je dan afvragen waar het naartoe gaat?! Come what may..♥

20160719_162204

Ook al was mijn tijd in Spanje heel kort, juist doordat ik alleen was, was ik wel heel erg gericht op mijn omgeving en de mensen. Heerlijk dat observeren. Me gusta!! Spanje is in veel opzichten zo anders dan Nederland.. Wat ik opvallend vond was dat…

 • …veel Spaanse chico’s/hombres hun benen en/of armen scheren. In Nederland wordt zo’n man al gauw bestempeld als ‘gay’ of is het vast en zeker een wielrenner haha.
 • …het zeker een soort van trend is in Spanje: een zwarte band om je been laten tattoeëren. Veel gespot bij de Spanjaarden!20160801_171043
 • …hoe heet het ook is, de echte die-hards lopen gewoon in lange broeken en soms zelfs nog een jas aan. Terwijl ik liep te zweten in m’n korte broekie en hemdje zag ik ook genoeg mensen ‘ gewoon’ netjes in pak lopen.. en dan geen enkel zweetdruppeltje of zweetvlekje spotten hè.. Hoe doen die mensen dat?!
 • …je in Madrid veel groepjes ‘gelovigen’ tegenkomt op de hoek van een straat die de Bijbel en God propageren. In Amsterdam zie ik dat ook wel regelmatig, maar in veel kleinere aantallen dan hier in Madrid.
 • …de Madrilenen weinig tot geen Engels spreken. Een woordje Spaans kunnen spreken is echt mega handig hier.. Zelfs de politie-agenten spreken geen Engels hier! Toen ik aangifte wilde gaan doen van m’n gestolen mobiele telefoon moest er helemaal een tolk bij worden gehaald! In Valencia spreekt men ook zeker geen vloeiend Engels, maar je kunt je daar al veel beter redden met alleen Engels.
 • …er heeeeeel veel bedelaars zijn in Madrid (allemaal met één of meerdere honden). Ik heb ook veel bedelaars gezien met lichamelijke beperkingen. Ik vond het heel moeilijk om ze zo voorbij te lopen en niks te geven, maar sommige bedelaars konden ook echt heel naar doen als je niks gaf. Ik heb gezien dat ze middelvingers naar mensen opstaken of mensen uitscholden die niks gaven..
 • …het heel normaal is om op het metrostation op de grond te gaan zitten. Ook in de metro zelf gaan mensen met het grootste gemak gewoon op de grond zitten als er geen stoeltjes meer vrij zijn. Uhmm.. jak?
 • …Spaanse mensen een beleefde manier van communcieren hebben wat ik zelf heel prettig vond. Als je iemand bedankt (gracias) zegt men standaard ‘de nada’  (geen dank). Daarnaast kunnen ze juist ook wel weer heel temperamentvol communiceren met elkaar. Denk je dat er twee ruzie hebben met elkaar, blijken ze gewoon een ‘gezellig’  gesprek te voeren haha..
 • …je door heel Madrid overal loterijhokjes ziet. Ik zag er altijd wel mensen staan om loten te kopen. Schijnbaar heel populair onder de Madrilenen.20160801_171326
 • …er een Hema (ja een Hema!!) in Madrid zit!!!
 • …de Spanjaarden gek zijn op eten en 4 verschillende eetmomenten hebben op een dag, namelijk:
  • El desayuno (het ontbijt). Het viel mij op dat veel Spanjaarden ontbijten in cafés. Rond 8.00 zaten deze echt vol!20160723_221444
  • El almuerzo/la comida (de lunch). De belangrijkste maaltijd van de dag die zo tussen 14.00 en 16.00 wordt gegeten.
  • La merienda (tussendoortje). Deze wordt genuttigd als wij Nederlanders beginnen aan onze laatste maaltijd rond 17.00/18.00 Voor de Spanjaarden is dit een tussendoortje, denk aan tapas zoals olijven.
  • La cena, het diner, start zo rond 21.00-22.00 en is vaak lichter dan de lunch.

Naast Madrid ben ik ook nog een weekendje naar Valencia geweest. Zeker ook de moeite waard om te bezoeken, alhoewel ik zelf niet heel veel heb gezien. Ik heb vooral lekker op het strand gelegen wat ook zeker niet verkeerd was. Met de bus van Madrid naar Valencia is prima te doen en ook nog vrij luxe: de terugweg zat ik in een bus mét wifi en een beeldscherm waarop ik films kon kijken. Daarnaast zie je ook hele mooie stukjes Spanje voorbijkomen tijdens die busrit. De bus wordt veel gebruikt door de Spanjaarden zelf (ik zag weinig toeristen), dus ik ging ook helemaal op in de Spaanse manier van leven en verplaatsen zeg maar. Hou er wel rekening mee dat je zeker een halve dag kwijt bent aan deze reis, maar dat is het zeker waard!

20160723_192327

Mocht je ooit van plan zijn om een taalcursus in Madrid te gaan volgen dan raad ik zeker International House Madrid aan. Er hing een hele fijne sfeer op de school en je leert mensen kennen van over de hele wereld. Voor de luie mensen zoals ik: vanuit Nederland kun je het reserveren van de lessen heel gemakkelijk laten 20160801_171236regelen door een Spaanse talenschool in Amsterdam Molinos de Viento. Op deze school heb ik vorig jaar ook al eens Spaanse les gevolgd en ze zijn zo ontzettend behulpzaam.

In Madrid verbleef ik net buiten het centrum, in de wijk Salamanca. Voor mij was die buurt te rustig maar het hotel was wel heel fijn. Voor de tweede week had ik een kamer geboekt midden in het centrum van Madrid. Uiteindelijk heb ik daar maar één nachtje geslapen, maar dit was ook een fijn hostel met heel vriendelijk en behulpzaam personeel. Dus mocht je ooit iets zoeken voor in midden Madrid: Lemon Rooms is dan zeker een aanrader! Via booking.com allemaal heel gemakkelijk te regelen. Mijn hostel in Valencia had ik via Expedia.nl geboekt en dat verliep allemaal wat minder soepeltjes. Ik had een kamer met privébadkamer gereserveerd, maar moest uiteindelijk een badkamer en toilet delen met allemaal Duitse boys.. Heel fijn.. not.. Ik was blij toen ik daar weer weg kon. Nee, het backpackersleventje is niet voor mij weg gelegd, maar dat wist ik ook al voor deze ervaring #hasjtek luxebeestje^^ gnagna..

Jahaaaa.. en dan nu nog 4 weken vakantie te gaan! Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd of jij nog op vakantie gaat deze zomer of misschien ook al weg bent geweest! Onthoud in ieder geval: NIKS MOET, NIKSEN MAG!!♥♥

XOXO Lisa

p.s. klik hier voor deel 1

2 thoughts on “Un beso de Madrid (vervolg)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees