Vrijheid

Wat betekent vrijheid voor jou? Deze vraag werd mij enkele weken geleden gesteld tijdens een bijeenkomst van het Carrière Coach Café. Een vraag die me aan het denken heeft gezet. Zo veel dat ik weinig tot schrijven toe kwam. De bijeenkomst begon met de vraag: wat is je talent? Ik weet steeds beter dat óók ik kwaliteiten bezit en welke dat zijn, maar talenten?! Ik omschreef mezelf als een zorgzaam, betrokken persoon dat graag observeert. Weloverwogen, maar ook een ontzettende fladderaar. Maar zijn dat dan talenten? Grappig juist dat de coach precies dat woordje vrijheid zo sterk naar voren haalde, want dat had ik niet specifiek benoemd maar is voor mij wel een woord van grote waarde. Dit woord zou nog veel vaker terugkomen tijdens de bijeenkomst en de komende weken nog veel rondwarrelen in m’n hoofd..

De tweede vraag ging mij een stuk makkelijker af: wat is je droom? Het eerste wat in me opkwam was…. vrijheid! Ik voel me vaak een soort van opgesloten in banen, het idee van niet mezelf kunnen zijn en dat resulteerde er ook in dat ik een aantal knopen heb doorgehakt het afgelopen jaar. Vrijheid, dat wilde ik. Maar goed, dat begrip blijft natuurlijk nog vrij abstract en absolute vrijheid is ook vrijwel onmogelijk. Ik kreeg gelijk de vraag: wanneer heb je dat gevoel van vrijheid? En wat doe je dan? Een vraag waar ik toen niet gelijk een antwoord op had, maar me de afgelopen weken wel heeft bezig gehouden. De coaches adviseerden mij om los te laten. Ik wil nog veel te veel de controle over alles houden, maar voor mij is het juist belangrijk te leren om ook te los te kunnen laten. Meer uit m´n hoofd komen en meer tot actie overgaan. Maar voor mij als Kreeft (waterteken) is dat juist heel lastig! Een van de coaches gaf aan dat watertypes sterk voelen, dat sluit ook weer aan bij het observerende dat ik sterk bij mijzelf terugzie en ook benoemde als een talent/kwaliteit. Maar juist door dat gevoelige, het sterk meevoelen met anderen, als het ware die ander worden, maakt dat watertypes vaak moeite hebben erachter te komen wie ze zelf zijn. Een struggle waar ik nog altijd mee bezig ben. En wat nog eens extra wordt versterkt door de angst om echt tot actie over te durven gaan. Dat wil ik niet meer. Zoals Will Smith zei in de film After Earth: Fear is not real. It is a product of thoughts you create. Fear is a choice.

De bijeenkomst werd afgesloten met de vraag: wat ga je morgen doen? Tot nu toe worden de ‘morgens’ nog steeds voornamelijk geleid door mijn (irrationele) gedachten. Een van de punten die ik op had geschreven was om er achter te komen wanneer ik dat gevoel van vrijheid heb en wat ik dan doe. Eigenlijk weet ik dat al wel heel duidelijk. Dat is wanneer ik de touwtjes zelf in handen heb, doe wat ik echt graag wil doen, waar mijn hart ligt en me niet laat tegenhouden door mijn gedachten en irreële angsten. Tijdens de bijeenkomst werd al snel duidelijk dat voor mezelf werken bij mij past en ook iets is wat ik graag wil gaan doen. Loslaten en doen zijn daarbij mijn toverwoorden. En donderdag ga ik daar een mooie start mee maken door een seminar bij de KVK te volgen over wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Woeiii spannend, maar ook zo leuk! Zoals Doe Zantamata (schrijfster) zegt: Don’t let your fear of what might happen, make nothing happen. Deze moet ik maar even heel groot gaan ophangen in m’n kamer hihi…

XOXO Lisa

P.s. Wat betekent vrijheid voor jou?

Freedom-kooi

4 thoughts on “Vrijheid”

 1. Oh Lies, zo herkenbaar!! Je bent hartstikke goed bezig, alleen al door actie te ondernemen en naar een coach te gaan doe je al iets. Herken het wel, de lat altijd hoog leggen en vooral NU een antwoord willen op de vraag; “wat wil ik nou eigenlijk?” Voor mij is vrijheid reizen..maar ik kan toch niet zomaar m’n hele leven blijven reizen? Ik moet toch ook ergens van leven? Dat is mijn eeuwige dilemma! Liefs!

  1. Lief je reactie, Rieneke! Een van de dingen die ik ook bij vrijheid had staan is reizen hahahaha. Grappig. Maar ik wil eerst wat meer op een rijtje hebben welke kant ik nu graag op wil. Blijft een behoorlijke struggle hoor 😉 Ben ook zo benieuwd naar jouw plannen!! 29ste meer.. Gezellig!!

   Veel liefs

 2. Hoi Lieve Lisa,
  Het eerste wat in mij opkomt als ik dit lees is: je moet schrijfster worden.
  Lieve groet Janny xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees