Yes I can!

Vandaag is het mindset-maandag, aldus Eefje Schoonewille van L’eef. Mindset-maandag: een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de week die voor je ligt. Ik blik op deze mindset-maandag niet terug op een week, maar op de afgelopen periode. En ik blik niet vooruit op een week, maar op de komende tijd, want dat durf ik nu steeds meer te doen (YEAH!).

Volgens Eefje is de mindset-maandag belangrijk. Belangrijk omdat je dan stilstaat bij waar je voor staat, wat je belangrijk vind en hoe je er op dat moment in staat. Hoe je tegen zaken aankijkt, wat je gelooft en wat je visie en ideeën hierover zijn. Deze gedachten en dit gevoel zijn cruciaal voor wat betreft je uiteindelijke gedrag. Volgens Eefje kun je wel allerlei zaken actief en consequent gaan doen, maar als je niet weet met welk doel je dit eigenlijk doet, wat je verwacht en hoe je vindt wat je allemaal doet is het lastig om te zien of het wel effect heeft. De kans is ook groter dat het helemaal geen effect heeft. Omdat je onbewust zelf de boel al saboteert in je mindset.

Wat is mindset? Eefje spreekt over geloven in jezelf, in wie je bent en wie je wilt zijn en wat je kunt bereiken. Geloven in de mogelijkheden tot groei in plaats van accepteren dat het nu eenmaal zo is. Zaken vanuit een ander perspectief kunnen gaan zien, waarin ineens van alles mogelijk blijkt te zijn. Simpelweg omdat je erin gelooft, ga je je er ook naar gedragen. Google ook eens op Carol Dweck en je vindt zoveel interessante boeken, artikelen, filmpjes enzovoort over de fixed en growth mindset. Heel interessant! Als ik terugblik op de Lisa van ruim een jaar geleden zie ik dat ik handelde vanuit die fixed mindset. Ik vond het belangrijk om te laten zien dat ik slim ben, wilde ook heel graag zo overkomen. Uitdagingen vermeed ik. Ik wilde alleen doen waarvan ik zeker wist dat ik het kon. Vanaf het moment dat ik de beslissing nam om mijn baan op te zeggen heb ik onbewust heel hard gewerkt aan een verandering in mijn mindset. Uitdagingen en hindernissen ging ik niet langer uit de weg. Inspanning en doorzettingsvermogen werden mijn nieuwe toverwoorden. Een zinnetje uit het boek van Bob Stahl en Elisha Goldstein uit Mindfulness is me altijd bijgebleven: “tegenspoed als uitdaging zien, wil zegen dat je ook moeilijke situaties verwelkomd en dat je ze ziet als een kans om te leren en te groeien”. En dat omschrijft precies wat ik de afgelopen tijd heb gedaan…

Eefje heeft het over het nastreven van een doel. De laatste 8 maanden was ik niet bewust bezig met doelen. Maar of het verkeerd heeft uitgepakt? Nee, zeker niet. Juist nu begint alles op z’n plek te vallen en begin ik verbindingen te leggen. Deze periode van dingen uitproberen heb ik echt nodig gehad om mezelf te leren kennen. Om antwoord te vinden op de vraag: wie ben ik? Het opzeggen van m’n baan was de eerste stap. Ik voelde dat ik daar goed aan deed, maar een plan? Of een doel? Nee, dat had ik allemaal niet. Toch heeft het altijd gevoeld als de juiste keuze. Ik begon met mindfulness. Elke dag mediteren was niet aan mij besteed, maar het heeft zeker mijn manier van denken beïnvloed en heel belangrijk: er ZIJN in het HIER en NU. En dit gaf mij uiteindelijk het zelfvertrouwen dat ik op de goede weg was. Een doel vooraf had ik niet. Ik had net zoals bij het opzeggen van mijn baan zo’n ‘gevoel’ dat dit me iets kon opleveren. Verder heb ik me gestort in een intensieve beginnerscursus Spaanse les. Na mijn mooie Ecuador- en Galapagos-reis voelde ik me zo verbonden met de taal. Ik moest daar iets mee doen van mezelf. Daarna heeft het weer een tijd stilgelegen. Na mijn tripje naar Madrid voelde ik hoe makkelijk ik het weer oppakte en die ontzettende verbondenheid met de taal was gelijk weer terug. De reis naar Latijns-Amerika gaat er dan ook nog zeker komen. Ik voel dat me daar nog iets te wachten staat. Mijn uiteindelijke doel ga ik de komende tijd vast nog ontdekken.

Het Carrière Coach Café was ook een stap die ik zette zonder concreet doel van tevoren. Maar die ene bijeenkomst heeft uiteindelijk veel in mij losgemaakt: het stukje accepteren van mezelf, mijn persoonlijkheidskenmerken zien als een onderdeel van mijn IK en deze kenmerken kunnen inzetten als kwaliteit. Een andere wijze les die ik daar uit haalde was meer uit m’n hoofd komen en ‘gewoon’ doen. Mijn doel vormde zich dus ná de bijeenkomst. ‘Gewoon’ doen stelde ik nog even uit, want ik had voor mezelf nog steeds niet helder waar ik me op werkgebied nu op wilde storten. Pas na een heel inspirerend webinar van Cindy Stechweij van Cin in Carriere vielen veel puzzelstukjes op z’n plaats. Om te solliciteren moet je stoppen met zoeken naar je unieke punten, want jij bént uniek. Elk persoon is uniek. Cindy zegt dat je moet uitgaan van je eigen krachten en bij jezelf moet blijven. Na dit webinar ben ik gelijk een sollicitatiebrief gaan schrijven voor een vacature die mij ontzettend aansprak. Op een heel andere manier dan ik normaal doe, maar het grappige was dat ik deze brief binnen een uur had geschreven. Normaal ben ik hier wel ehhh.. een dag zoet mee… Ik wist wat ik wilde laten zien van mezelf én ik weet ook wie ik nu ben. De woorden kwamen vanzelf. Uiteindelijk werd ik niet uitgenodigd op gesprek, maar de reden waarom niet was zo verhelderend voor mij. Deze mevrouw had namelijk de tijd genomen om mijn blogs te lezen en gaf daar complimenten over. Ze gaf echter aan dat ik nog te veel zoekende was, maar dat ze in de toekomst eventueel nog wel contact met me op gaat nemen. Ik zag dat totaal niet als een afwijzing. Zij zag juist heel goed hoe ik in elkaar stak als persoon en gaf me juist dat extra zetje om knopen te gaan doorhakken in mijn zoektocht, want zoekende was ik eigenlijk niet echt meer. Een doel begon zich steeds beter en concreter te vormen.

“If you want something you’ve never had, then you’ve got to do something you’ve never done”, aldus Cindy Stechweij tijdens haar webinar. En ja, dat wordt mijn doel! De afgelopen tijd ontdekte ik kwaliteiten bij mezelf waarmee ik stiekem graag meer wilde gaan doen dan op hobbymatig niveau. In mijn eerst blog schreef ik over de workshop LEF van Twee verschillende sokken. Kim en Günay zeiden toen dat iedereen creatief is, dat zit verwerkt in je hersenen. Helaas zijn je hersenen gemaakt om patronen te maken. Deze patronen moeten worden doorbroken, zeiden ze. Ik geloofde het niet: “ik ben dan zeker de uitzondering, want ik bén niet creatief”. Maar doordat ik patronen, écht alle patronen, heb doorbroken de afgelopen tijd, heb ik ontdekt dat ik wél creatief ben. Op een vlak die ik nooit had verwacht, maar als ik goed kijk naar mezelf zie ik dat dat altijd wel al in me heeft gezeten. De ideeën komen de laatste tijd zo op. Alsof het al die tijd vast heeft gezeten en nu klaar is om te worden losgelaten. Verder ga ik de laatste tijd los met schrijven. Het idee van een eigen blog starten zat altijd al in m’n hoofd, maar die fixed mindset was mijn grote belemmering. Ik durfde niet tot actie over te gaan, bleef te veel in m’n hoofd en werd tegengehouden door alle ja-maars. Ik merk nog altijd dat ik een hoge drempel over moet met schrijven, maar door het gewoon te doen voel ik dat deze drempel steeds lager word.

En hoe zit het dan nu met de vooruitblik? De afgelopen tijd heb ik vaak de vraag gehoord: hoe gaat het met solliciteren? Ik voelde me dan altijd een soort van betrapt want daar deed ik niet zo veel aan. Ik wist gewoon niet waar ik dan naar moest zoeken, want wie ben ik en wat wil ik? Waar liggen mijn krachten? Mijn kwaliteiten? In het begin liep ik nog in de valkuil dat ik voor ‘the easy way’ ging. Solliciteren op banen in de kinderopvang en/of met kinderen want dat was veilig en kende ik. Het grappige was dat ik altijd werd uitgenodigd op gesprek en ook werd aangenomen. Men was onder de indruk van mijn ervaring en kwaliteiten, maar toch wilde ik meer en was ik me er op tijd van bewust dat ik weer van mijn ware IK weg liep. Gelukkig zag ik dat op tijd in, want bijna had ik me er weer te makkelijk vanaf gemaakt. Nu, na ruim 8 maanden kan ik zeggen dat ik weet wie ik ben en dat ik weet wat ik wil én hoe ik mijn krachten en kwaliteiten in kan zetten. En ja, I want to do something I’ve never done en ja, ik heb concrete doelen en actiepunten thanks to the growth mindset! En ja….. ik ben er klaar voor! Klaar om te gaan solliciteren! Klaar voor een nieuw avontuur! “Believe you can and you’re halfway there” (Theodore Roosevelt)!

XOXO Lisa

p.s. geïnteresseerd in mijn volgende stukje? Abonneer je dan op m’n blog!

Mindset

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blogger voor:

Ambassadeur van Z.ie.l.

Vrijwilliger bij de Voorleesexpress Amsterdam

Onderwerpen

Archief

Abonneer je op mijn Blog

Vul je emailadres in om in te schrijven op deze blog en emailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 91 andere abonnees